Пејзажни дизајн окућнице: пример измене

Сама претварање територије дворишта у небеско мјесто може бити тешко: често нема довољно идеја, знања и времена. Онда је вредно привући дизајнера пејзажа који може да издржи и најтеже задатке. Ево примера једне такве измене, када је веома модерно и уредно дворишно подручје изашло са места које је било прекривено грађевинским отпадом.

Стручњаци Арт студија "Хедера" суочили су се са тешким задатком. Требали су да остваре све идеје купаца, као и да реше проблем тешког земљаног тла на локацији. Тим који је раније радио на овом објекту, некако је врло брзо изгубио ентузијазам и повукао се. Али стручњаци "Хедер" тешкоће нису уплашили. Анастасиа Гордикова, пејзажна дизајнерица у студију, испричала нам је како се одвија уређење територије.

Информације о власништву:

  • место: Киев, Зхулиани;
  • област: 6 хектара.

 

Анастасија Гордикова је дипломирала на Кијевском факултету за архитектуру и дизајн, као и на Националном универзитету за животне и еколошке науке Украјине. Више од 5 година ради као пејзажни дизајнер, вртлар и консултант за баштованство. Врт за њу није само неколико стабала и грмља засађених у специфичном узорку, већ је слика осликана на платну природе.

+380979424238, ввв.хедера.цом.уа

 

Изазови и потешкоће

Срећом, клијенти су већ имали неку представу о томе какав резултат желе да добију, што је учинило задатак много лакшим. Стога, ако планирате да промените изглед сајта, унапред размислите шта желите да видите на крају.

Локација са којом смо морали да радимо била је "интересантна": гомиле грађевинског отпада, корова, мноштво неразумљивих бунара у земљи и тешка глинена земља у којој вода стагнира и не жели да расте.

Морали смо да поделимо територију на неколико зона:

  • роштиљ
  • простор за рекреацију ("кауч"),
  • врт

Изабран је приближан план који треба да се спроведе.

И то је оно што је произашло из свега.

Припремни рад

Први корак је био да се ослободимо корова и изједначимо парцелу. Да бисмо то урадили, уклонили смо горњи слој земље. Тамо где се претпостављало да је потпорни зид био неопходан, потребно је уклонити око 30 цм земље. Док су "копали", стигли смо до свих бунара ископаних на локалитету и покрили их челичним лимовима, тако да се касније на њиховом мјесту појавио прекрасан травњак.

Сљедећа фаза рада је побољшање тла. С обзиром да је глина била свуда около, прво су направили дренажни слој (прекрили су слој пијеска дебљине 5 цм), а на врх је налио слој чернозема од 7 цм.

Након што је сајт припремљен, почели су да организују одвојене зоне.

ББК ареа

Да би организовали платформу за роштиљ, уклонили смо неопходни слој земље и поравнали место. Тим зидара изливао је темељ испод роштиља, положио плочице и подигао зид од блокова пјене како би затворио нерепрезентативни дио сусједне зграде.

Као резултат тога, напуштени угао сајта је добио нови изглед.

Попуните слику 2 дивне сорте сакуре Канзан са веома лепим дуплим цветовима.

Иако простор за роштиљ сада изгледа прилично паметно, рад на њему још није завршен. Затим ће се изнад роштиља појавити надстрешница, а изнад стола ће се појавити прекрасан клесани кров. Како ће изгледати као резултат приказан је у 3Д-визуализацији.

Рекреацијско подручје

Са супротне стране ограде - одмах испред куће - власници су одлучили да организују рекреативни простор са великом бетонском софом (идеју су добили од једног од ресторана).

Израђени су зидари и његов потпорни зид: према нашој скици, ископали су ров, саградили оплату и излили бетон. Потпорни зид је постао нека врста границе између доњег и горњег нивоа локалитета.

Када је бетон ојачао, био је прекривен бијелим мозаиком.

Власници су наручили специјалне јастуке за софу која прати линије дизајна. Резултат је био врло удобан простор за рекреацију, гдје је угодно провести вријеме у добром времену. И тако да је близу кауча увијек било сухо и чисто, ми смо налили мермерни чипс преко пјешчане подлоге.

Дерен је слетио око кауча Елегантиссима и паникулирати хортензије, а испред њих - шиндре лоптице.

У троуглу који је формирао "кауч" и потпорни зид, поставили су пахуљасту суму. Ово дрво није изабрано случајно. Уосталом, то је не само врло спектакуларно, већ и потпуно непретенциозно. Флуффи сумац добро расте и тамо где друге биљке једноставно не преживе.

Вегетабле гарден

Уз ограду је организован мини-врт, у којем је некада била гомила земље. Мали квадратни кревети украшавали су обрис мермерног чипса - исти, који је покривао подручје у близини кауча. Ево како је подручје изгледало прије договора:

Али шта се десило након што смо радили овде:

Донете одлуке

1. Травњак је положен ваљане јер су купци били уморни од погледа на голу земљу и жељели су одмах видјети територију опремљену прекрасним травњаком.

2. Из истог разлога, многе биљке велике величине су засађене на локацији. Принцип селекције усева је био веома једноставан - купили су све што им се свидело у расадницима у расадницима.

3. Будући да су сви главни радови на санацији обављени у касну јесен, многе биљке су засађене тек у прољеће сљедеће године. Дакле, овде се појавила 3 ​​вибурнум Розеум, вишебојне вртне хортензије, жбунасто жбуње Адмиратион и веома необична врба Харуко Нисхики.

4. Није последња улога у уређењу сајта играла позадинско осветљење. Уосталом, она не само да трансформише локацију у вечерњим сатима, већ и чини кретање на њој сигурнијим. Најбоље од свега, наравно, користите електричне уличне лампе. Али ако то није могуће, конвенционални баштенски фењери са соларним панелима ће то учинити. Само је боље изабрати моделе скупље - они су поузданији и сјајнији од јефтиних аналога.

Многи крајобразни дизајнери приликом уређења локације препоручују да користите тачно ваљани травњак. Уосталом, уз његову помоћ можете брзо вегетирати апсолутно било који део, па чак и стрму падину. У року од 3 дана након полагања на траву, можете ходати и трчати, па чак и на њему можете чак и да легнете. Осим тога, трава захтева много мање одржавања од семена, а коров не клија кроз њену густу траву (дебљине 3 цм). Све ове предности и лакоћа уградње у потпуности исплате високе трошкове.

Дакле, готово сав посао око куће је завршен (осим простора за роштиљ), и то се на крају и десило.

 

 

 

 

Погледајте видео: Pejzažni dizajn okućnice (Новембар 2019).

Loading...